Inici > Notícies > Protocol contra violències sexuals en espais festius

Protocol contra violències sexuals en espais festius

La Mancomunitat llança un protocol per a prevenir i combatre les violències sexuals en espais festius

  • Les associacions i establiments interessats es poden adherir al protocol i rebran un distintiu perquè la clientela identifique el compromís de l’espai contra les violències sexuals. 
  • L’objectiu del Departament d’Igualtat és proporcionar ferramentes de prevenció i informació perquè totes les persones –víctima, testimoni/s i treballadors/es– reaccionen de forma adequada davant una agressió.

El Departament d’Igualtat de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat presenta el Protocol de prevenció i actuació davant les violències sexuals en espais festius. Es tracta d’un document, disponible a la pàgina web de l’entitat i que es farà arribar a ajuntaments, entitats i establiments de les comarques, amb informació d’utilitat per a la prevenció i actuació davant aquest tipus d’agressions.

Els establiments d’oci i associacions interessades en aplicar les mesures poden adherir-se mitjançant el document annex al protocol –omplint-lo i fent-lo arribar al Departament d’Igualtat de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat– i rebran un distintiu perquè la clientela puga identificar el compromís de l’espai contra les violències sexuals. A més, es crearà un apartat a la web de la Mancomunitat on es podrà consultar totes les adhesions al protocol.

La millora de la situació pel que fa a la pandèmia ha suposat una relaxació important de les restriccions en matèria de reunions socials i, després d’una temporada d’aïllament, a poc a poc tornen les celebracions i els esdeveniments de diferent tipus. Per desgràcia, sovint les festes impliquen el consum d’alcohol i altres substàncies, i es poden generar situacions de violència. 

Perquè tothom puga tornar a celebrar amb llibertat, el protocol desenvolupat per la Mancomunitat és un pla d’abordatge per a la prevenció de les situacions de discriminació i violència que viuen persones LGTBIQ+ per la seua orientació sexual, identitat o expressió de gènere, i per a combatre els comportaments masclistes que viuen les dones.

Les violències sexuals es manifesten de formes molt variades i cal reconéixer-les i combatre-les sense excepció. Existeixen diferents formes de violència cap a les persones, que van des de l’assetjament verbal a la violació, i una varietat de formes de coacció, des de la pressió social i la intimidació fins a la força física. 

El protocol explica de forma clara i senzilla com haurien d’actuar davant una agressió totes les persones implicades, des de la víctima fins a l’organització, passant per les persones que hagen estat testimoni de l’agressió. A més, inclou cartelleria amb missatges dissuasius per a emprar als locals.

Els protocols són una de les ferramentes que estan sorgint per a combatre aquestes violències sexuals, mitjançant un conjunt d‘actuacions bàsiques que estructuren l’estratègia territorial d’abordatge de les violències sexuals en espais d’oci i festius.  La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat treballa conjuntament amb els ajuntaments, entitats i establiments perquè el territori en general es sensibilitze sobre aquesta problemàtica i acabe per erradicar-la perquè tothom puga gaudir de les festes sense por i amb llibertat.

 

ARTÍCLES RELACIONATS

Concerts Cicle Somriu 2024

Concerts Cicle Somriu 2024

El Cicle Somriu 2024 despega en juliol La música arriba als municipis de la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat a través d'una proposta lliure y gratuïta amb una varietat d'estils La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat mostra, un any més, la seua aposta per la...

10 anys de la Ruta Contacontes

10 anys de la Ruta Contacontes

La Ruta Contacontes de l’Alcoià i el Comtat celebra 10 anys Els municipis que integren la Mancomunitat comptaran amb les actuacions de rondallaires que captaran l’atenció de grans i menuts Els espais dels municipis de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat tornaran a...

Presentació documental Campaners del Comtat

Presentació documental Campaners del Comtat

La Mancomunitat projecta el documental dels Campaners del Comtat en els seus municipis La cultura del toc manual de campanes, cada vegada menys comú, queda ara per al record amb ‘Mans, cordes i bronze’, un treball audiovisual que recull el testimoni dels últims...