La Mancomunitat llança un protocol per a prevenir i combatre les violències sexuals en espais festius

  • Les associacions i establiments interessats es poden adherir al protocol i rebran un distintiu perquè la clientela identifique el compromís de l’espai contra les violències sexuals. 
  • L’objectiu del Departament d’Igualtat és proporcionar ferramentes de prevenció i informació perquè totes les persones –víctima, testimoni/s i treballadors/es– reaccionen de forma adequada davant una agressió.

El Departament d’Igualtat de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat presenta el Protocol de prevenció i actuació davant les violències sexuals en espais festius. Es tracta d’un document, disponible a la pàgina web de l’entitat i que es farà arribar a ajuntaments, entitats i establiments de les comarques, amb informació d’utilitat per a la prevenció i actuació davant aquest tipus d’agressions.

Els establiments d’oci i associacions interessades en aplicar les mesures poden adherir-se mitjançant el document annex al protocol –omplint-lo i fent-lo arribar al Departament d’Igualtat de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat– i rebran un distintiu perquè la clientela puga identificar el compromís de l’espai contra les violències sexuals. A més, es crearà un apartat a la web de la Mancomunitat on es podrà consultar totes les adhesions al protocol.

La millora de la situació pel que fa a la pandèmia ha suposat una relaxació important de les restriccions en matèria de reunions socials i, després d’una temporada d’aïllament, a poc a poc tornen les celebracions i els esdeveniments de diferent tipus. Per desgràcia, sovint les festes impliquen el consum d’alcohol i altres substàncies, i es poden generar situacions de violència. 

Perquè tothom puga tornar a celebrar amb llibertat, el protocol desenvolupat per la Mancomunitat és un pla d’abordatge per a la prevenció de les situacions de discriminació i violència que viuen persones LGTBIQ+ per la seua orientació sexual, identitat o expressió de gènere, i per a combatre els comportaments masclistes que viuen les dones.

Les violències sexuals es manifesten de formes molt variades i cal reconéixer-les i combatre-les sense excepció. Existeixen diferents formes de violència cap a les persones, que van des de l’assetjament verbal a la violació, i una varietat de formes de coacció, des de la pressió social i la intimidació fins a la força física. 

El protocol explica de forma clara i senzilla com haurien d’actuar davant una agressió totes les persones implicades, des de la víctima fins a l’organització, passant per les persones que hagen estat testimoni de l’agressió. A més, inclou cartelleria amb missatges dissuasius per a emprar als locals.

Els protocols són una de les ferramentes que estan sorgint per a combatre aquestes violències sexuals, mitjançant un conjunt d‘actuacions bàsiques que estructuren l’estratègia territorial d’abordatge de les violències sexuals en espais d’oci i festius.  La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat treballa conjuntament amb els ajuntaments, entitats i establiments perquè el territori en general es sensibilitze sobre aquesta problemàtica i acabe per erradicar-la perquè tothom puga gaudir de les festes sense por i amb llibertat.