Banyeres

D‘origen musulmà, com el castell que destaca a dalt de la població, Banyeres de Mariola és una població marcada per la natura i la història.

El castell musulmà va ser conquerit pel rei Jaume I d’Aragó en 1248 i, al llarg de la Guerra de Sucessió (1701-1713), va arribar a resistir a 20 atacs i tres asedis. En l’actualitat acull el Museu Fester.

Aquest municipi té una gran activitat industrial des de començaments del segle XX, quan el riu Vinalopó van començar a utilitzar-se com a força motriu mitjançant l’ús de molins, els quals es destinaven, en un primer moment, a produir farina i, més tard, paper. La història de la indústria paperera es repassa en el Museu Valencià del Paper. Aquestes indústries li van obrir pas al sector tèxtil que, fins a l’actualitat, té un pes considerable en l’economia local. Els molins constitueixen un dels principals atractius del municipi i es poden visitar en la coneguda ruta dels Molins.

A causa del seu clima fred, en la cuina de Banyeres de Mariola predominen els plats de cullera, com l’olla de penques, la borra o el gaspatxo. També són molt populars els dolços, com els rotllos d’ametla o d’anís, que sovint s’acompanyen d’herbero.

Les festes més populars són les de Moros i Cristians, en honor a Sant Jordi, que se celebren del 22 al 25 d’abril, i també les festes en honor a Santa Maria Magdalena, en el mes de juliol.

Més informació sobre Banyeres de Mariola.

Guardar