BANYERES DE MARIOLA

Banyeres de Mariola té un origen musulmà, com el castell que destaca a dalt de la seua panoràmica. És una població, marcada per la natura i la història, que es troba en la comarca de l’Alcoià.

El castell de Banyeres va ser conquerit pel rei Jaume I d’Aragó en 1248 i, al llarg de la Guerra de Successió, va arribar a resistir a 20 atacs i tres assetjaments. En l’actualitat acull el Museu Fester.

El municipi va tindre una gran activitat industrial des de començaments del segle XX. El riu Vinalopó va començar a utilitzar-se com a força motriu mitjançant la instal·lació de molins. Les indústries més importants van ser la de la farina i, posteriorment, la paperera. Aquestes van obrir pas al sector tèxtil que, fins a l’actualitat, té un pes considerable en l’economia local.

Els molins constitueixen un dels principals atractius del municipi i es poden visitar en la coneguda ruta dels Molins. També es pot conéixer més sobre la indústria paperera local en el Museu Valencià del Paper.

A causa del seu clima fred, en la cuina de Banyeres de Mariola predominen els plats de cullera, com l’olla de penques, la borra o el gaspatxo. També són molt populars alguns dolços com els rotllos d’ametla o d’anís. La beguda més popular és l’herbero, licor fet amb herbes de la Mariola.

Les festes més importants són les de Moros i Cristians, en honor a Sant Jordi, que se celebren del 22 al 25 d’abril. També destaquen les festes en honor a Santa Maria Magdalena, en el mes de juliol.

Més informació sobre Banyeres de Mariola.

Guardar