AGRES

Agres és un dels municipis de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat que es caracteritzen per estar construïts en pendent.  Es troba en les faldes de la Serra de Mariola, a 722 metres d’altitud, un entorn natural privilegiat.

L’origen d’aquesta població es troba en la prehistòria.  En llocs d’interés com la cova Beneitó, la Mola d’Agres o la penya de l’Águila es poden trobar restes del paleolític i del neolític. En el Cabeçó de Mariola, a més, s’han trobat ceràmiques romàniques i monedes del segle I. 

En el nucli urbà, edificat sobre les runes d’un antic castell musulmà, destaca el convent. Ascendint per la ruta que es troba prop del convent, a uns 1.200 metres, trobem la famosa Cava Gran, que data del segle XV. Es tracta d’una construcció utilitzada per emmagatzemar neu en hivern i produir gel en estiu, de gran valor patrimonial. Per la mateixa ruta es pot arribar al Montcabrer, el punt més alt de la Serra de Mariola.

L’economia d’Agres es basa principalment en l’agricultura de secà. Es cultiven fruites, com les pomes i les bresquilles, i també es produeixen ametles i olives en abundància.

Alguns dels plats típics de la gastronomia d’Agres són el gaspatxo, la pericana o les bajoques farcides.

Més informació sobre Agres.