COCENTAINA

La capital del Comtat, Cocentaina, és un municipi amb una dilatada història que es remunta fins al paleolític i el neolític, períodes dels quals encara es conserven pintures rupestres. En el seu terme municipal també es troben jaciments ibers com el de la Serreta. A més, es troba junt al Parc Natural de la Serra de Mariola.

Disposa d’un nucli històric que es caracteritza per la seua marcada herència musulmana i un urbanisme i carrers típics de l’època: el raval, el castell i diverses alqueries. Un dels elements més destacats en la panoràmica del municipi és el Castell de Cocentaina, ubicant en el cim de Sant Cristòfol, d’estil gòtic militar. Una altra de les construccions destacables i de gran valor és el Palau Comtal, construït en el segle XII.

Pel que fa a les activitats econòmiques amb mes pes,  l’arribada de la industrialització i la línia ferroviària Alcoi-Gandia van propiciar un auge de la indústria tèxtil que es manté en l’actualitat.

La festa més important de Cocentaina és la Fira de Tots Sants, que data del s.XIV, i que se celebra al voltant de l’1 de novembre, declarada Festa d’Interés Turístic Nacional.

Més informació sobre Cocentaina.