Inici > Notícies > Rutes 20Mils 2023

Rutes 20Mils 2023

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat presenta una nova edició de les rutes 20Mils per a descobrir la natura i el patrimoni de les comarques

  • La programació 20Mils d’enguany complementa les rutes amb activitats per a descobrir el  nostre patrimoni arqueològic, botànic, industrial, cultural, i oficis i tècniques tradicionals.
  • Hi haurà un total de dotze rutes gratuïtes que implicaran als catorze municipis de la Mancomunitat.

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, des del departament de turisme, presenta la programació de les rutes guiades 20Mils per a 2023, després de l’extraordinària acollida de les edicions anteriors. La proposta d’enguany planteja rutes que, a més de gaudir dels privilegiats paisatges de les comarques, permetran a les persones assistents conéixer el ric patrimoni de la zona, entre els mesos de juny i novembre. Totes les cites de la programació són gratuïtes amb inscripció prèvia, ja que les places són limitades. Les rutes treballaran diferents temàtiques: arqueologia, botànica, indústria paperera, toc manual de campanes, espart i pedra en sec.

La primera ruta serà l’arqueològica, el diumenge 4 de juny, amb una oportunitat única de visitar la Cova de l’Or de Beniarrés amb l’equip del MARQ de forma gratuïta. Es tracta d’un dels jaciments de major rellevància de la zona, que data de l’època del neolític, i des d’on s’albira una panoràmica espectacular. Hi haurà dos torns: un a les 9 del matí i un altre a les 11.30 h.

També hi haurà rutes per a descobrir el toc manual de campanes, recentment reconegut com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO, de la mà de Campaners del Comtat. Aquesta associació té com a objectiu donar a conéixer els campanars de la comarca i recuperar i transmetre el paper històric de les campanes com a mitjà de comunicació als pobles.  Els campaners faran una demostració de repics i revoltejos tradicionals, alhora que expliquen per a què s’emprava cadascun d’ells. La primera d’aquestes cites serà a Millena, el dissabte 8 de juliol. Hi haurà dues oportunitats més per a visitar els pobles i campanars del Comtat: el dissabte 12 d’agost a Penàguila i el dissabte 9 de setembre a Agres.

Una altra de les temàtiques és la botànica, pensada per a descobrir les herbes mengívoles i remeieres que es poden trobar a les nostres terres. En aquestes rutes es farà un recorregut pels diferents pobles i els seus voltants recuperant la saviesa botànica que tan rellevant ha estat a les comarques, ja que les plantes i herbes són part important a la cultura de l’Alcoià i el Comtat.  Aquesta experiència es portarà a terme en Benimarfull, el diumenge 30 de juliol; en Gorga, el diumenge 22 d’octubre; i en Alfafara, el diumenge 29 d’octubre. 

La indústria és una part essencial a la història de les comarques i, per això, s’ha planificat tres rutes que recorreran els punts més rellevants de la indústria paperera; vestigis industrials que parlen sobre el passat d’esplendor del paper i l’aprofitament dels recursos naturals de la zona, en particular al voltant de la Mariola. Una combinació perfecta entre paisatges espectaculars a la vora dels rius i patrimoni industrial, que es podrà conéixer el diumenge 17 de setembre, en una ruta entre Banyeres de Mariola i Alcoi; el 5 de novembre, a la zona de l’Alqueria d’Asnar i Muro; i el 12 de novembre a Cocentaina.

Per últim, dues de les cites de la programació estan dirigides a la recuperació d’oficis i tècniques tradicionals, com són l’espart i la pedra en sec. El taller d’espart es farà després d’una ruta per Benasau, el 20 d’agost, als peus de la Serrella. Una sessió apta per a majors i menuts, a la qual descobrir la importància de l’espart, les seues característiques i usos, i aprendre a manipular les fibres per a fer un protector de taula. Pel que fa a la pedra en sec, el dissabte 30 de setembre en Alcoleja es podrà fer una passejada pel terme del municipi i conéixer aquesta tècnica tan icònica als paisatges de l’Alcoià i el Comtat. 

PROGRAMACIÓ RUTES 20MILS 2023 MANCOMUNITAT DE L’ALCOIÀ I EL COMTAT

JUNY

Diumenge 4 de juny. BENIARRÉS. Visita guiada a la Cova de l’Or amb el MARQ.   RUTA COMPLETA EN ELS DOS TORNS

Inscripcions: a les 9 h o a les 11.30 h.

Punt de trobada: Centre d’Interpretació de la Cova de l’Or C/ Rosa Escrig, 12. Beniarrés.

JULIOL

Dissabte 8 de juliol. MILLENA. El llenguatge de les campanes. RUTA COMPLETA 

Inscripcions (gratuïtes)

Punt de trobada: als peus del campanar de l’església de Sant Josep de Millena. 

Diumenge 30 de juliol. BENIMARFULL. Ruta botànica: herbes mengívoles i remeieres.

Inscripcions (gratuïtes)

AGOST

Dissabte 12 d’agost. PENÀGUILA. El llenguatge de les campanes.

Inscripcions (gratuïtes)

Diumenge 20 d’agost. BENASAU. Ruta i taller d’espart.

Inscripcions (gratuïtes)

SETEMBRE

Dissabte 9 de setembre. AGRES. El llenguatge de les campanes.

Inscripcions (gratuïtes)

Diumenge 17 de setembre. BANYERES DE MARIOLA-ALCOI. Ruta industrial: El paper, un món voltant la Mariola.

Inscripcions (gratuïtes)

Dissabte 30 de setembre. ALCOLEJA. Ruta i taller de pedra en sec.

Inscripcions (gratuïtes)

OCTUBRE

Diumenge 22 d’octubre. GORGA. Ruta botànica: herbes mengívoles i remeieres.

Inscripcions (gratuïtes)

Diumenge 29 d’octubre. ALFAFARA.  Ruta botànica: herbes mengívoles i remeieres.

Inscripcions (gratuïtes)

NOVEMBRE

Diumenge 5 de novembre. L’ALQUERIA D’ASNAR-MURO. Ruta industrial: El paper, un món voltant la Mariola.

Inscripcions (gratuïtes)

Diumenge 12 de novembre. COCENTAINA. Ruta industrial: El paper, un món voltant la Mariola.

Inscripcions (gratuïtes)

Cal fer una inscripció per persona i ruta. Totes les rutes són completament gratuïtes. 

Les persones interessades es poden inscriure a més d’una de les rutes, omplint el formulari corresponent per a cadascuna de les dates. 

Totes les rutes seran en horari de matí, en cas que encara no estiga especificat, la Mancomunitat farà arribar la informació actualitzada per correu electrònic a les persones inscrites. 

Per a més informació: turismo@lamancomunitat.org 965549354 – 682771764

ARTÍCLES RELACIONATS

Més empreses gràcies a l’Agència Impuls

Més empreses gràcies a l’Agència Impuls

Augmenten les empreses ajudades per l’Agència Impuls en l’últim any - Les xifres, respecte als últims tres anys, suposen un increment tant en empreses noves com en aquelles consolidades El projecte Agència Impuls de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat continua amb...

La Mancomunitat dona suport a l’esport

La Mancomunitat dona suport a l’esport

La Mancomunitat dona suport a l’esport comarcal amb l’UltraMediterrània - Les muntanyes del municipis de l’Alcoià i el Comtat acolliran a vora un miler d’esportistes aquest cap de setmana per tal de superar una prova única a la Comunitat Valenciana El mes de gener...

El bus del STU+ continua amb l’horari especial d’exàmens

El bus del STU+ continua amb l’horari especial d’exàmens

El servei de bus per a estudiants continua amb l'horari especial d'exàmens Les rutes entre els municipis de la Mancomunitat fins a Sant Vicent del Raspeig es redueixen entre el 8 i el 26 de gener El servei de bus STU+ que ofereix la Mancomunitat de l'Alcoià i el...