Inici > Notícies > Rutes guiades 20Mils 2022

Rutes guiades 20Mils 2022

Descobreix un any més l’Alcoià i el Comtat amb les rutes 20Mils

  • El departament de turisme de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat ha programat un any més les rutes 20Mils.

  • Es duran a terme rutes guiades gratuïtes per tots els municipis de la Mancomunitat entre els mesos de juliol i novembre.

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat presenta la programació de rutes 20Mils per a 2022. Es tracta de la tercera edició d’aquesta iniciativa, que en anys anteriors va rebre una molt bona acollida. L’objectiu de les rutes és donar a conéixer la natura, els paisatges, la cultura, la història, la gastronomia i el patrimoni de les comarques, de forma totalment gratuïta i guiada. Estan plantejades per a ser d’interés tant per a persones que viuen a la zona com per a turistes que encara no l’han visitada.

A l’oferta de rutes de 2022 es proposen 14 itineraris pels municipis que integren la Mancomunitat –Benimarfull, Banyeres de Mariola, Beniarrés, Gorga, Penàguila, Millena, Muro, Alcoi, Alfafara, Agres, Alcoleja, l’Alqueria d’Asnar, Cocentaina i Benasau–. 

La primera de les cites serà el 22 de juliol a Benimarfull, de la mà de Campaners del Comtat, una oportunitat per a descobrir el llenguatge de les campanes i la seua importància als pobles. En agost i setembre també es duran a terme rutes amb aquesta temàtica a Beniarrés i Gorga. A més, en agost es podrà gaudir de la pau de la natura quan cau el sol amb la ruta nocturna a la cova Serrella, partint de Banyeres de Mariola.

Al mes de setembre les temàtiques seran variades, amb activitats per a conéixer la història de les muralles de Penàguila, la producció d’oli d’oliva a les valls de Travadell i Seta des de Millena, o recórrer un dels paratges més emblemàtics del Comtat en què l’aigua és protagonista: la font del Baladre de Muro.

En octubre, aprofitant els colors de la tardor, es visitarà el Parc Natural de la Font Roja a Alcoi, l’espectacular cova de les Finestres d’Alfafara, les caves de neu de la Serra de Mariola partint d’Agres o l’esplendor del riu Frainós en la ruta de l’aigua d’Alcoleja a Beniafé. 

En novembre, la programació arribarà a l’Alqueria d’Asnar amb una ruta en què descobrir la importància del riu Serpis a les comarques i a la indústria, i els espectaculars castells de Cocentaina, per acabar amb la cultura i el paisatge en la ruta de Benasau a Ares del Bosc el 19 de novembre.

L’assistència a les rutes és gratuïta amb places limitades, i cal inscriure’s amb antelació al formulari en línia habilitat per a cadascuna de les cites. 

PROGRAMACIÓ RUTES GUIADES 20MILS 2022

JULIOL

BENIMARFULL

Divendres 22 de juliol a les 19:30 h

Lloc de trobada: Plaça Major de Benimarfull

Inscripcions: https://forms.gle/3eqqwLrxvh5CFaEb8

Campaners del Comtat. El llenguatge de les campanes.

El paper de les campanes ha sigut fonamental en el desenvolupament dels nostres pobles al llarg de la història, com a mitjà de comunicació i transmissor de missatges, sentiments i emocions. Aquestes visites estan plantejades per a donar a conéixer aquest patrimoni immaterial. Es parlarà sobre el paper de les campanes, el seu estat actual, curiositats del seu llenguatge, dades de construcció dels campanars i una breu introducció històrica dels pobles. A més, s’interpretaran una sèrie de repics i voltejos des del campanar i s’explicarà el significat de cadascun d’ells. Una vegada finalitzada la mostra de tocs, qui vulga podrà pujar a dalt del campanar per a conéixer el seu funcionament.

AGOST

BANYERES DE MARIOLA

Dissabte 6 d’agost a les 19:30

Lloc de trobada: Aparcament del paratge del Molí de l’Ombria.

Inscripcions: https://forms.gle/iGQNw6QxT6sNJgp47

Ruta nocturna a la Cova Serrella.

Ruta senderista nocturna de baixa dificultat,  el recorregut té un desnivell positiu acumulat de 130 metres,  al llarg dels quals tindrem l’ocasió de posar en valor el riu Vinalopó i la gestió i usos de la seua valuosa i apreciada aigua.  A més, es visitarà la Cova Serrella i es contemplaran les estreles i si hi ha sort el fenomen astrològic de la pluja d’estreles fugaces. 

BENIARRÉS

Diumenge 14 d’agost a les 11:00 h

Lloc de trobada: Ermita de Beniarrés

Inscripcions: https://forms.gle/zAnnXWjTznPX32cS6

Campaners del Comtat. El llenguatge de les campanes.

El paper de les campanes ha sigut fonamental en el desenvolupament dels nostres pobles al llarg de la història, com a mitjà de comunicació i transmissor de missatges, sentiments i emocions. Aquestes visites estan plantejades per a donar a conéixer aquest patrimoni immaterial. Es parlarà sobre el paper de les campanes, el seu estat actual, curiositats del seu llenguatge, dades de construcció dels campanars i una breu introducció històrica dels pobles. A més, s’interpretaran una sèrie de repics i voltejos des del campanar i s’explicarà el significat de cadascun d’ells. Una vegada finalitzada la mostra de tocs, qui vulga podrà pujar a dalt del campanar per a conéixer el seu funcionament.

SETEMBRE

GORGA

Diumenge 4 de setembre a les 10:00h

Lloc de trobada: Plaça Major de Gorga

Inscripcions: https://forms.gle/dKu5iRkhKF7UJzJy5

Campaners del Comtat. El llenguatge de les campanes.

El paper de les campanes ha sigut fonamental en el desenvolupament dels nostres pobles al llarg de la història, com a mitjà de comunicació i transmissor de missatges, sentiments i emocions. Aquestes visites estan plantejades per a donar a conèixer aquest patrimoni immaterial. Es parlarà sobre el paper de les campanes, el seu estat actual, curiositats del seu llenguatge, dades de construcció dels campanars i una breu introducció històrica dels pobles. A més, s’interpretaran una sèrie de repics i voltejos des del campanar i s’explicarà el significat de cadascun d’ells. Una vegada finalitzada la mostra de tocs, qui vulga podrà pujar a dalt del campanar per a conéixer el seu funcionament.

PENÀGUILA

Dissabte 10 de setembre a les 19:30 h

Inscripcions: https://forms.gle/56j26nYG4zDVHJUS6 

Ruta de les muralles.

Descobreix el nucli antic de Penàguila a través dels caserons nobiliaris, les restes de la muralla i la Torre Vernet. També es visitarà el safareig, lloc emblemàtic d’inspiració per a dues de les grans rondalles valencianes. Finalment es contemplarà l’Arc de Santa Llúcia i la Penya del Castell.

MILLENA

Dissabte 17 de setembre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/VJd9cxyGGnLSVmcw6

Ruta oleoturística. Les Valls de Travadell i Seta

Ruta oleoturística on es mostrarà el procés de producció de l’oli, des de la recol·lecció fins que s’embotella. Es visitaran les oliveres mil·lenàries i l’almàssera de Millena.

MURO

Dissabte 24 de setembre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/mPiMK55DJSKg9PiK8

Ruta de l’aigua fins a la Font de Baladre.

Excursió per l’entorn del bosc de la Font del Baladre, un racó verd i fresc ple d’arbres, plantes i flors interessants.

OCTUBRE

ALCOI

Diumenge 2 d’octubre a les 9:30 h

Lloc de trobada: Centre de visitants Font Roja

Inscripcions: https://forms.gle/FyTsN6ez1uFARcmR6

Parc Natural del Carrascar de la Font Roja.

El recorregut transcorre per la zona autoritzada per anar observant i coneixent els elements destacats del propi parc natural. L’edifici Font Roja Natura, la font que dóna nom al parc, els antics xalets, pista forestal, la Cova Gelada, el Pla de la Mina, la recreació d’una antiga carbonera i forn de calç, etc. seran els escenaris on els participants, combinada amb les explicacions del guia aniran coneixent els secrets d’aquest espai natural emblemàtic. Seguirem el camí fins a arribar a la masia de Tetuan. Allí finalitzarà el recorregut i el grup tornarà al punt inicial.

ALFAFARA

Diumenge 8 d’octubre a les 9:30 h

Lloc de trobada: Ermita de la Mare de Déu de la Llum.

Inscripcions: https://forms.gle/nB9ZjyrBKVLSphCYA

Cova de les Finestres

El recorregut té 4,7 km i un desnivell positiu acumulat de 120 metres, al llarg dels quals tindrem l’ocasió de posar en valor el paisatge de la Valleta d’Agres, la Serra de la Solana i la majestuosa Serra Mariola. Farem una xicoteta parada al bell paratge de la Font de Carbonell, amb el seu llavador i la seua bassa. Baixarem fins el silenciós Bancal Redó per descobrir en un single ombrívol la impressionant cova de les Finestres; podrem visitar el lloc per dins i tindrem l’ocasió de conèixer la història d’aquests graners i els de la contornada, que foren excavats fa un miler d’anys en el context del Xarq Al-Andalús, la València Andalusina, que és l’origen de la fundació de molts dels nostres pobles com ara Alfafara.

AGRES

Dissabte 15 d’octubre a les 9:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/CHQ4FSbN8U9bFsvj7

Ruta de la neu: pujada a les Caves. 

Descobreix l’antic ofici dels nevaters que van estar operatius fins a l’arribada de la revolució industrial. La ruta senderista, de dificultat moderada, arribarà fins a algunes de les caves més importants del Parc Natural de la Serra de Mariola com la cava Arquejada i la Cava Don Miquel on es podrà gaudir d’unes vistes espectaculars.

ALCOLEJA

Dissabte 29 d’octubre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/fEsRpXbLMxeKqwxw9

Ruta de l’aigua d’Alcoleja a Beniafé

Ruta per la natura on es descobriran racons espectaculars a través del voltant del riu Frainós fins a arribar a la pedania de Beniafé. A més, es visitaran els monuments emblemàtics dels municipis.

NOVEMBRE

L’ALQUERIA D’ASNAR

Dissabte 5 de novembre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/DAyAdt77FxZLGcgTA

El Serpis, la natura i la indústria del Bambú

Descobreix l’Alqueria d’Asnar per la ruta del riu Serpis, es visitaran les àrees recreatives de la Font de la Pedra i el Terrer i l’emblemàtica fàbrica del paper Bambú.

COCENTAINA *Cancelada

Dissabte 12 de novembre a les 10:00 h

Nova data 26 de novembre

Inscripcions: https://forms.gle/ms6EKZqg9RBmnc6u5

Ruta dels Castells

Ruta cultural i natural per descobrir els meravellosos castells de Cocentaina,  a més, es visitaran altres construccions d’interès com l’ermita de Santa Bàrbara.

BENASAU

Dissabte 19 de novembre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/Gxnfk6Enh8EvWDpw6

Ruta cultural de Benasau a Ares del Bosc

Ruta cultural i senzilla on es descobriran els principals recursos culturals com les cases de pedra construïdes sobre carrers estrets, signe inequívoc de la presència morisca en aquestes terres en els temps de la reconquesta cristiana.

COCENTAINA 

Dissabte 26 de novembre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/6fa7kTSjyBQ1UqqbA

Ruta dels Castells

Ruta cultural i natural per descobrir els meravellosos castells de Cocentaina,  a més, es visitaran altres construccions d’interès com l’ermita de Santa Bàrbara.

ARTÍCLES RELACIONATS

Horari bus reduït època d’exàmens – STU+

Horari bus reduït època d’exàmens – STU+

El servei de bus STU+ redueix els recorreguts en època d'exàmens Entre el 27 de maig i el 20 de juny els trajectes es modifiquen   El servei de bus STU+ modifica els trajectes durant l'època d'exàmens. Aquesta reducció es produeix entre el 27 de maig i el 21 de...

La Mancomunitat contra l’eliminació d’aules

La Mancomunitat contra l’eliminació d’aules

La Mancomunitat aprova una moció contra l'eliminació d'aules en l'Alcoià i el Comtat L'entita supramunicipal manifesta així el suport als pobles per aquesta mesura de Conselleria que afectarà a tres classes d'aquestes comarques el pròxim curs El futur generacional de...

XII Concurs d’Empreses i Projectes Empresarials Emprenedors

XII Concurs d’Empreses i Projectes Empresarials Emprenedors

XII edició del Concurs d’Empreses i Projectes Empresarials Emprenedors de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat Els guardons es divideixen en dues categories: un de 2.000 € a la millor empresa i un de 1.500 € al millor projecte empresarial El termini per a presentar...