“El que posa en la carta als Reis d’Orient és el que importa. No hi ha regals femenins ni masculins”.
La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat llança una campanya contra els regals sexistes.
El Servei D’Igualtat de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat llança una nova campanya nadalenca contra els regals sexistes. Enguany, la campanya té per lema “El que posa en la carta als Reis d’Orient és el que importa. No hi ha regals femenins ni masculins”, i vol sensibilitzar a la població sobre la necessitat d’acabar amb els estereotips en els regals de Nadal.
Els estereotips estan tan integrats a la societat que moltes vegades de forma inconscient es reprodueixen patrons sexistes a l’hora de fer les compres de Nadal. La campanya té com a objectiu que tant les persones que fan compres com les que pensen quins regals demanar ho facen amb total llibertat i sense prejudicis. D’aquesta manera, a més de deixar de fomentar els rols de gènere, segurament els obsequis seran més encertats.
Des de la infància molts joguets s’associen de forma diferenciada a xiquets o a xiquetes, inculcant estereotips de gènere i rols jerarquitzats: els colors blau i rosa, les temàtiques de joguets on les cures són femenines i la violència i l’acció masculines… Regalar joguets que no encaixen en estos estereotips és regalar llibertat i permetre que xiquets i xiquetes entenguen que poden escollir els joguets, les aficions i les preferències lliurement, potenciant la seua imaginació i creativitat, i respectant els seus sentiments.
Però no és una tendència que es limite a la infància, ja que també a l’edat adulta es mantenen estos costums, associant per exemple que un bon regal per a una dona és un producte cosmètic i per a un home són més adients els dispositius tecnològics. La clau per a fer regals sense caure en els estereotips sexistes és conéixer a la persona a qui s’obsequia i escollir el regal pensant en els seus gustos i aficions, evitar les compres impulsives i meditar quin detall li agradaria rebre a cada persona en concret.