Inici > Notícies > Pla Jove 2023-2026

Pla Jove 2023-2026

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat presenta el Pla Jove 2023-2026


  • El document és un full de ruta per a determinar, partint d’un exhaustiu diagnòstic, les actuacions que es duran a terme des del departament de joventut de l’entitat.

  • Els principals objectius del pla són empoderar a la joventut dels municipis de menor població i col·laborar proporcionant les ferramentes que necessiten.

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat ja té un full de ruta per a les actuacions que impulsarà el departament de joventut de l’entitat: el Pla Jove 2023-2026. La missió principal d’aquest treball és empoderar a la joventut i revitalitzar els municipis de la Mancomunitat centrant-se en els de menor població o en situació o risc de despoblament, per a fixar a la població jove, partint de valors com la vocació de servei públic, la gestió responsable i eficient dels recursos, la capacitat d’adaptació als canvis i la promoció de la coordinació i transversalitat entre institucions.

El document parteix d’un exhaustiu anàlisi de la situació del territori i, més concretament, de la joventut dels municipis que no disposen d’una àrea de joventut, per a plantejar quines actuacions són necessàries. Així, s’ha detectat una falta de participació de les persones joves, fet que implica la necessitat de la joventut d’aprendre a organitzar-se de manera activa i participativa. A més, el diagnòstic assenyala que cal facilitar l’accés als recursos d’informació juvenil, proporcionar educació i formació per a garantir el coneixement i l’accés als recursos educatius per a les persones joves. 

Pel que fa a l’oci, es detecta una falta d’espais, així com d’activitats, recursos i serveis a disposició de les persones joves. De la mateixa manera, es destaca la necessitat de facilitar l’accés a la cultura, amb promoció de les activitats i recursos culturals del territori. 

Dos dels principals problemes per a les persones joves, relacionats entre si, són el seu futur i la salut mental. El futur sembla incert i es considera que a les comarques hi ha poques oportunitats laborals, a la vegada que l’accés a l’habitatge i les perspectives d’emancipació semblen complicades.  A més, arran de la pandèmia, la joventut considera especialment necessari que es treballe pel benestar mental i la salut emocional.

Partint d’aquestes qüestions, es plantegen actuacions a dur a terme des de la Mancomunitat en cinc àmbits: participació i informació juvenil, educació i formació, oci educatiu i temps lliure, salut i benestar, i emancipació, habitatge, ocupació i futur laboral. 

A partir de 2023, el departament de joventut de l’entitat començarà a posar en marxa aquestes actuacions, que passen per dur a terme de forma coordinada campanyes i mesures per a millorar com arriba la informació a la joventut, i posar a la seua disposició tots els recursos de què disposa la Mancomunitat per a millorar la seua qualitat de vida. Per a la supervisió del compliment del pla es constituirà una comissió de seguiment que s’encarregarà d’avaluar l’execució del pla i els seus resultats.

Per al diagnòstic s’ha emprat una metodologia quantitativa, però també qualitativa per tal d’obtindre informació directament de les persones joves. D’aquesta manera, a més de dades en relació a les característiques del territori i les persones que l’habiten, s’ha passat enquestes a la població jove i s’ha impulsat fòrums en què intercanviar idees amb la joventut i el personal dels ajuntaments.

El Pla Jove és una iniciativa de l’IVAJ per a coordinar els esforços dels diferents departaments de joventut del territori amb l’objectiu d’impulsar a la joventut a assumir un paper actiu en la presa de decisions al seu present i futur immediat.

ARTÍCLES RELACIONATS

Concerts Cicle Somriu 2024

Concerts Cicle Somriu 2024

El Cicle Somriu 2024 despega en juliol La música arriba als municipis de la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat a través d'una proposta lliure y gratuïta amb una varietat d'estils La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat mostra, un any més, la seua aposta per la...

10 anys de la Ruta Contacontes

10 anys de la Ruta Contacontes

La Ruta Contacontes de l’Alcoià i el Comtat celebra 10 anys Els municipis que integren la Mancomunitat comptaran amb les actuacions de rondallaires que captaran l’atenció de grans i menuts Els espais dels municipis de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat tornaran a...

Presentació documental Campaners del Comtat

Presentació documental Campaners del Comtat

La Mancomunitat projecta el documental dels Campaners del Comtat en els seus municipis La cultura del toc manual de campanes, cada vegada menys comú, queda ara per al record amb ‘Mans, cordes i bronze’, un treball audiovisual que recull el testimoni dels últims...