Davant la proximitat del Nadal i la relació d’aquestes dates amb el consum d’alcohol i altres substàncies, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat llança una campanya de prevenció sota el títol La prevenció comença en casa. Aquesta campanya està dirigida a les famílies i té com a objectiu sensibilitzar a la societat al voltant del consum d’alcohol en les dates assenyalades.

Durant el Nadal, i també durant altres celebracions al llarg de l’any, sovint es normalitza el consum d’alcohol per part dels menors, banalitzant els seus efectes i propiciant en el si de les famílies la iniciació en el seu consum. Amb el pretext que més tard o més prompte arribarà el primer consum d’alcohol, es pensa que és millor que es comence en família al fet que es faça fora de casa. Amb aquest comportament, s’està promovent l’associació entre el fet de realitzar una celebració amb beure.

A més d’aquest missatge, la campanya destaca que és en l’entorn de les famílies on cal donar exemple i servir de referent als fills i filles, ja que els més joves tendeixen a imitar els comportaments que veuen en el seu entorn familiar. De la mateixa manera, el que es pretén és fomentar l’educació per a l’oci, la transmissió d’alternatives per a passar-ho bé allunyades del consum d’alcohol, així com establir límits i normes clares, partint d’una relació on la comunicació siga una ferramenta fonamental.