Inici > Notícies > Taller participatiu sobre habitatge

Taller participatiu sobre habitatge

La Mancomunitat organitza un taller participatiu sobre accés a l’habitatge a l’Alcoià i el Comtat  

 

– L’objectiu és recollir propostes ciutadanes per a crear un informe estratègic per a l’accés a l’habitatge a les comarques.

– El taller s’estructurarà en 5 sessions que tindran lloc entre setembre i octubre, a les quals s’alternarà l’exposició de casos d’èxit, de la mà de persones expertes en la matèria, i el desenvolupament de propostes ciutadanes.

Als últims anys, les comarques de l’Alcoià i el Comtat han perdut població progressivament però, tot i així, moltes persones es troben amb dificultats per a accedir a l’habitatge. Quins són els problemes? Quines iniciatives podrien millorar la situació? 

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat organitza un taller participatiu perquè la ciutadania de les comarques propose les seues idees per a desenvolupar mesures en matèria d’accés a l’habitatge. Les jornades es duran a terme en cinc sessions, entre setembre i octubre, a l’Àgora, i comptaran amb la presència de destacades persones expertes en la matèria. L’objectiu és conéixer quina és la situació i quines línies de treball estan donant fruits a altres territoris semblants, per tal de fer una planificació estratègica per a l’accés a l’habitatge a les comarques de forma participada. 

L’oficina Xaloc de la Mancomunitat, que està en funcionament per un conveni amb la Conselleria d’Habitatge, va obrir les seues portes en 2021, i ha contribuït a la detecció d’alguns dels problemes als quals s’enfronten les persones que volen accedir a l’habitatge tant als municipis de major població com als rurals. Des d’aquesta experiència, es vol aprofitar el procés participatiu per a escoltar les diferents realitats i problemàtiques de l’habitatge al nostre territori i plantejar solucions viables.

A les jornades pot participar qualsevol persona interessada, a títol individual o en representació d’associacions, col·lectius professionals o altres entitats, amb inscripció prèvia. És recomanable assistir a totes les sessions per tal de participar a l’evolució de les idees que es proposen inicialment, que aniran enriquint-se amb la informació proporcionada per les persones expertes i el treball conjunt de les persones participants.

El taller es pot dur a terme gràcies al finançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica a través de la Diputació d’Alacant.

Taller participatiu ‘Estratègies d’accés a l’habitatge’ de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat

SESSIÓ 1 | dilluns 11 de setembre, 18h

La situació de l’habitatge a l’Alcoià i el Comtat.

Gabriel Cantó, arquitecte de l’oficina Xaloc de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat.

L’accés a l’habitatge en entorns rurals, una experiència a les comarques de Castelló.

María José Rua Aguilar, arquitecta i professora de la UJI, i Pau Ginés, arquitecte i coordinador del projecte.

Selecció participativa dels elements de debat relacionats amb la situació de l’habitatge a les comarques sobre els quals es treballarà al taller.

SESSIÓ 2 | dimarts 19 de setembre, 18h

Debat participatiu a partir dels elements seleccionats a la sessió anterior.

Selecció col·laborativa dels elements d’urgència als quals cal intervenir mitjançant metodologies de priorització.

SESSIÓ 3 | dimarts 26 de setembre, 18h

Estratègies per a la intervenció en l’habitatge als espais rural-urbans.

Observatori d’Habitatge d’Alcoi i Observatori d’Habitatge de la Diputació de Barcelona.

Selecció participativa d’elements de debat relacionats amb les estratègies per a la intervenció.

SESSIÓ 4 | dilluns 2 d’octubre, 18h

Debat participatiu a partir dels elements seleccionats a la sessió anterior.

Priorització d’estratègies d’intervenció per part de les administracions als espais rural-urbans.

SESSIÓ 5 | dimecres 4 d’octubre, 18h

Definició de la proposta per a la planificació estratègica en matèria d’habitatge a l’espai rural-urbà de l’Alcoià i el Comtat.

ARTÍCLES RELACIONATS

Concerts Cicle Somriu 2024

Concerts Cicle Somriu 2024

El Cicle Somriu 2024 despega en juliol La música arriba als municipis de la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat a través d'una proposta lliure y gratuïta amb una varietat d'estils La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat mostra, un any més, la seua aposta per la...

10 anys de la Ruta Contacontes

10 anys de la Ruta Contacontes

La Ruta Contacontes de l’Alcoià i el Comtat celebra 10 anys Els municipis que integren la Mancomunitat comptaran amb les actuacions de rondallaires que captaran l’atenció de grans i menuts Els espais dels municipis de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat tornaran a...

Presentació documental Campaners del Comtat

Presentació documental Campaners del Comtat

La Mancomunitat projecta el documental dels Campaners del Comtat en els seus municipis La cultura del toc manual de campanes, cada vegada menys comú, queda ara per al record amb ‘Mans, cordes i bronze’, un treball audiovisual que recull el testimoni dels últims...