Inici > Notícies > 8 de març de 2021. Dia Internacional de la Dona

8 de març de 2021. Dia Internacional de la Dona

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat ret homenatge a les dones treballadores de les comarques amb motiu del 8M

Dones de municipis de les comarques de l’Alcoià, el Comtat i la Marina Alta han participat en la campanya Mujeres, cámara y acción de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, que ha comptat amb la col·laboració de la Mancomunitat del Xarpolar.

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, des del seu departament d’Igualtat, amb la col·laboració de la Mancomunitat del Xarpolar, ha volgut homenatjar a les dones treballadores de les comarques amb el vídeo de la campanya Mujeres, cámara y acción, en què dones de 26 municipis diferents comparteixen les seues experiències i records a partir de fotografies antigues en què apareixen dones treballant. A més, s’ha redactat conjuntament un manifest que es llegirà als municipis, posant el focus en les conseqüències que la pandèmia ha tingut per a les dones.

El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, té el seu origen a les reivindicacions de les dones treballadores i, per això, encara que la lluita per la igualtat de drets i oportunitats és global, la campanya Mujeres, cámara y acción té l’objectiu de visibilitzar les dones de prop. Les històries que es relaten al vídeo –algunes d’elles amb noms propis, altres anònimes– són part important de la història de les nostres comarques i ben segur que disparen en moltes persones el record d’alguna o algunes dones.

Aquestes dones de què parla el vídeo són un pilar fonamental de la nostra societat. Encara que han estat invisibilitzades, la seua tasca ha estat immensa i la seua fortalesa és impressionant: s’han fet càrrec de la casa i tot el que implica, de la família i les cures, de les terres i d’aportar, a més del treball no remunerat, alguns ingressos a la llar.  El 8 de març és un bon dia per a canviar la forma en què la societat veu i tracta aquestes dones, al passat i al present, i donar-les el reconeixement que mereixen; és el moment de visibilitzar-les, recolzar-les i seguir treballant pels drets i oportunitats de totes les dones.

Cal agrair la bona acollida en termes de participació que ha tingut la campanya i a les dones dels 26 pobles –Agres, Gaianes, Alcosser, Penàguila, Alfafara, Beniarrés, l’Alqueria d’Asnar, Castell de Castells, Cocentaina, Fageca, Banyeres de Mariola, la Vall d’Alcalà, Benilloba, la Vall d’Ebo, Tollos, Quatretondeta, Benifallim, Benimarfull, Famorca, Alcoleja, Balones, l’Orxa, Millena, Planes i Gorga– que han remés els seus vídeos a les mancomunitats.

Manifest amb motiu del 8 de març

A més del vídeo Mujeres, cámara y acción, la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat i la Mancomunitat del Xarpolar han redactat conjuntament un manifest que s’ha remés als municipis. En ell, es recorda com segueixen existint dones assassinades, maltractades i discriminades pel fet de ser dones però, a més, es posa el focus en com les conseqüències de la pandèmia han afectat en major mesura a les dones.

Les dones han estat en primera línia per a fer front a la pandèmia en treballs de sectors generalment feminitzats –sanitari, de neteja, de cures, serveis o a supermercats– però, a més, han  hagut de fer-se càrrec d’una major part de les tasques domèstiques o de la cura de persones dependents o infants.

També ha augmentat la precarietat per a les dones, especialment per a aquelles amb ocupacions en l’economia submergida, que no han pogut optar a ajudes, però també per a les dones que han hagut de sacrificar tota o part de la seua carrera professional per a fer-se càrrec de les cures.

El confinament, a més, ha suposat un alarmant augment de la violència masclista, el qual s’ha reflectit en un 70% més d’atencions per part dels centres Dona 24hores.

Per totes aquestes raons, els departaments d’igualtat de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat i la Mancomunitat del Xarpolar han decidit sumar forces perquè el missatge arribe amb més força: cal seguir lluitant per la fi de les desigualtats i hem de fer-ho amb unitat des de tots els sectors de la societat.

MANIFEST 8 DE MARÇ  – DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat i la Mancomunitat del Xarpolar sumen forces per tal de reivindicar la igualtat entre dones i homes.

En 1975 l’Assemblea General de les Nacions unides va declarar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora i, des d’aleshores, la commemoració d’aquesta data ha adquirit un caràcter reivindicatiu, cada any amb més força. Gràcies a l’acció creixent de les dones que, de manera global, han unit la seua empenta i fortalesa en la lluita contra totes les formes de discriminació cap a la dona, s’ha contribuït a estendre els Drets Humans de les dones arreu del món.

Cada 8 de març seguim plorant per les dones assassinades a mans de les seues parelles o exparelles i també per les que són discriminades o infravalorades pel fet de ser dones.

Enguany, celebrem el Dia Internacional de la Dona coincidint amb les circumstàncies i les conseqüències que aquesta maleïda pandèmia ens ha imposat. I, precisament per això, des de les àrees d’igualtat d’ambdues mancomunitats, alcem la veu amb més força que mai per a retre homenatge a totes i cadascuna de les dones que viuen als nostres pobles, a les dones que són l’arrel i el motor de la nostra terra i que, malauradament, han patit i pateixen en major mesura que els homes l’impacte de la COVID-19.

Encara que puga paréixer evident que qualsevol crisi afecta en major mesura a col·lectius i persones vulnerables, aquesta ha suposat un confinament massiu de la població, fet que ha forçat a les persones a aïllar-se als seus domicilis, promovent així les relacions entre les persones que integren la llar. Aquesta obligació imposada per la pandèmia ha minvat la llibertat de les persones per a eixir al carrer, donant lloc de vegades a l’aparició d’ansietat, por i, fins i tot, violència.

Les dones han patit la pitjor cara de les conseqüències de la pandèmia i, en concret, s’ha evidenciat un augment considerable en la desigualtat de gènere. Entre d’altres:

  • Més desigualtat en el repartiment de les tasques domèstiques, de les cures de menors i de persones dependents.
  • Les dones han estat a la primera línia per a fer front a la COVID-19 en llocs de treball tradicionalment feminitzats, com el sector sanitari, la neteja, o els serveis, així com els considerats essencials durant el confinament, com les treballadores als supermercats.
  • Les dones tenen amb més freqüència treballs precaris i a l’economia submergida, treballs invisibles que suposen una manca de drets, fet que s’ha evidenciat encara més amb la pandèmia.
  • Augment de la violència de gènere. La convivència confinada amb maltractadors i la imposició de la distanciació social han incrementat un 70% les atencions dels centres Dona 24hores.
  • En el cas de les dones que han hagut d’anar a treballar presencialment, s’ha posat de manifest que la conciliació familiar depén en gran part de les mares i les àvies, les quals han hagut d’encarregar-se de donar aquest suport indispensable durant la pandèmia.

A més a més, a les conseqüències de la pandèmia hem d’afegir la crisi econòmica i climàtica que s’accentua any rere any, fent palesa la necessitat d’apostar fermament per un model socioeconòmic sostenible sustentat en el benestar social.

Només treballant des de la unió podrem combatre les discriminacions legals, estructurals i socials. Al cap i a la fi, el compromís amb la igualtat no és només una lluita de dones, és una lluita que incumbeix a totes les persones.

ARTÍCLES RELACIONATS

XII Concurs d’Empreses i Projectes Empresarials Emprenedors

XII Concurs d’Empreses i Projectes Empresarials Emprenedors

XII edició del Concurs d’Empreses i Projectes Empresarials Emprenedors de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat Els guardons es divideixen en dues categories: un de 2.000 € a la millor empresa i un de 1.500 € al millor projecte empresarial El termini per a presentar...

Més empreses gràcies a l’Agència Impuls

Més empreses gràcies a l’Agència Impuls

Augmenten les empreses ajudades per l’Agència Impuls en l’últim any - Les xifres, respecte als últims tres anys, suposen un increment tant en empreses noves com en aquelles consolidades El projecte Agència Impuls de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat continua amb...

La Mancomunitat dona suport a l’esport

La Mancomunitat dona suport a l’esport

La Mancomunitat dona suport a l’esport comarcal amb l’UltraMediterrània - Les muntanyes del municipis de l’Alcoià i el Comtat acolliran a vora un miler d’esportistes aquest cap de setmana per tal de superar una prova única a la Comunitat Valenciana El mes de gener...