Inici > Notícies > Agents de l’Alcoià i el Comtat identifiquen oportunitats de desenvolupament territorial

Agents de l’Alcoià i el Comtat identifiquen oportunitats de desenvolupament territorial

Els agents de l’Alcoià i el Comtat identifiquen 28 oportunitats de desenvolupament territorial, com el foment de l’agroecologia i la vertebració territorial sostenible.

Dotze entitats territorials i empresarials, entre les quals es troba la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat han participat en el programa d’identificació de necessitats de l’IVACE i el CEEI Alcoy-Valencia.

Els agents de l’ecosistema emprenedor de l’Alcoià i el Comtat han identificat 28 oportunitats de negoci per a desenvolupar en els territoris, entre les quals es troben l’agroecologia i la vertebració territorial sostenible.

Aquestes són algunes de les conclusions que es van presentar en la reunió entre el grup de treball de l’Alcoià i el Comtat i la directora general de l’IVACE, Júlia Company, amb el president de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, Blas Calbo, en el marc del programa d’identificació de necessitats territorials i empresarials finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).

Blas Calbo, President de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, ha destacat la gran quantitat d’idees i propostes detectades: “és un punt de partida important per a la reflexió i per a situar-nos en la realitat en què vivim. Açò ens permetrà treballar en el futur que volem aconseguir. Des de la Mancomunitat tenim intenció de seguir treballant amb els resultats de la tasca realitzada pels tècnics territorials”.

La Directora General de l’IVACE, Júlia Company, ha elogiat “el treball sense descans” de les entitats comarcals en la cerca de solucions i noves oportunitats de desenvolupament a les comarques i els seus sectors empresarials. Per a Company, una de les vies per a eixir reforçats de la present crisi econòmica “és la cooperació de tots els agents econòmics i socials amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les nostres empreses i, en definitiva, el benestar de la societat en general”.

Per la seua part, Jesús Casanova, Director General del CEEI Alcoy-Valencia, ha agraït la implicació i participació dels agents, gràcies als quals s’ha pogut relitzar una exhaustiva radiografia del territori que servirà per a buscar solucions a les necessitats detectades en diferents àmbits.

A partir d’aquest grup de treball, posat en marxa amb el recolzament de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, s’han identificat 28 oportunitats de desenvolupament per al territori.

Dins el sector d’economia i mercat, destaca la importància de promoure la agroecologia, posant en valor els productes de temporada i els mercats de la terra i xarxes de proximitat. En aquest sentit, els agents participants han destacat la necessitat d’identificar a l’agricultor amb la salut i la cuina tradicional de qualitat.

En l’apartat de tecnologia i ciència, s’aposta per realitzar programes de formació adaptats als nous entorns laborals, enfocats a cobrir llocs de treball de difícil cobertura, a les noves relacions establertes a l’àmbit laboral i a les competències digitals requerides al nou escenari post COVID-19, així com el recolzament a la consolidació de sectors industrials com el de la cosmètica i la higiene, així com la innovació en el sector tèxtil.

En l’àmbit de societat i cultura, s’ha proposat, d’una banda, desenvolupar una aplicació per a la gestió integral i programació de viatges al territori, amb allotjament, activitats d’oci, rutes i senderisme, recursos culturals i de patrimoni, visites virtuals, etc. D’altra, s’ha destacat la necessitat de vertebrar el territori de forma sostenible.

En el grup de treball de l’Alcoià i el Comtat han participat 14 agents procedents de 12 entitats territorials i empresarials de les comarques: la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, els ajuntaments d’Alcoi, Cocentaina, Muro i Banyeres de Mariola, el pacte per l’ocupació ACTAIO, JOVEMPA, la Cámara de Comercio de Alcoy, el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, AITEX, la Fundación Novaterra i el GAL Rural Muntanya d’Alacant.

Els agents han treballat durant cinc sessions, a partir d’una metodologia innovadora procedent de l’àmbit empresarial, dissenyada per la consultora d’estratègia Loop New Business Models. A petició del CEEI, la metodologia s’ha adaptat a l’entorn territorial.

ARTÍCLES RELACIONATS

Concerts Cicle Somriu 2024

Concerts Cicle Somriu 2024

El Cicle Somriu 2024 despega en juliol La música arriba als municipis de la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat a través d'una proposta lliure y gratuïta amb una varietat d'estils La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat mostra, un any més, la seua aposta per la...

10 anys de la Ruta Contacontes

10 anys de la Ruta Contacontes

La Ruta Contacontes de l’Alcoià i el Comtat celebra 10 anys Els municipis que integren la Mancomunitat comptaran amb les actuacions de rondallaires que captaran l’atenció de grans i menuts Els espais dels municipis de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat tornaran a...

Presentació documental Campaners del Comtat

Presentació documental Campaners del Comtat

La Mancomunitat projecta el documental dels Campaners del Comtat en els seus municipis La cultura del toc manual de campanes, cada vegada menys comú, queda ara per al record amb ‘Mans, cordes i bronze’, un treball audiovisual que recull el testimoni dels últims...