Novaterra aconsegueix treball a 93 persones en 2020 malgrat la crisi ocasionada per la pandèmia
La Fundació Novaterra, dedicada a la inserció sociolaboral, presta els seus serveis a les comarques des de fa quatre anys gràcies a un conveni amb la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat
La crisi ocasionada per la pandèmia ha suposat un colp per a les persones en situació de dificultat per aconseguir una ocupació però, malgrat la situació, la Fundació Novaterra va aconseguir 93 insercions laborals en 2020, unes dades que, des de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, es valoren molt positivament. Blas Calbo, president de la Mancomunitat destaca la importància de serveis com el de Novaterra: «en situacions de crisi com la que vivim, és fonamental reforçar el suport i el compromís amb les persones més vulnerables per ajudar-les a seguir endavant».
Tot i que l’estat d’alarma i el confinament van suposar un parèntesi als serveis per la necessitat d’adaptar-se a la situació, i que les ofertes d’ocupació no han estat abundants, 93 persones han trobat feina per la intermediació de Novaterra, una taxa d’inserció del 35% de les persones que estaven fent l’itinerari d’inserció sociolaboral durant el 2020. El servei ha treballat durant l’any amb 261 persones, un 14% més que en 2019, de les quals 189 han sigut noves atencions i 72 han continuat o représ el seu itinerari en aquest difícil any.
Aquestes dades es deuen a la capacitat del servei per adaptar-se amb rapidesa a les necessitats d’ocupació de la zona, fet pel qual s’ha treballat especialment per aconseguir insercions laborals als sectors sanitari, de serveis i de neteja i s’ha apostat per la formació en aquesta línia. A més, el paper de la Fundació Novaterra per a inserir laboralment a persones en situació de dificultat per aconseguir ocupació ha anat prenent força a mesura que el projecte ha arrelat a les comarques i els contactes amb empreses i entitats s’han fet més estrets. Arnaldo Dueñas, gerent de la Mancomunitat responsable de l’àrea de serveis socials, incideix en aquesta col·laboració entre diferents entitats i empreses com a factor d’èxit del servei: «és important que treballem colze a colze tant dins el sector públic, articulant tots els recursos de què disposem i abordant els diferents vessants que influeixen a la inserció social, com amb el sector privat».
Les persones que atén Novaterra arriben derivades per diferents entitats, principalment pels serveis socials dels ajuntaments que integren la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat. El 60% de les persones ateses són dones, especialment de la franja d’edat entre els 30 i els 45 anys, i principalment de nacionalitat espanyola, encara que el servei ha arribat a persones de 17 nacionalitats diferents.
S’ha contactat amb 74 empreses de la zona per tal de donar a conéixer la seua tasca i animar a les empreses a contractar a persones que necessiten una oportunitat. D’un total de 110 ofertes gestionades, 87 han resultat en contractació, el 79%. A més de sessions d’atenció individualitzades i tallers en grup, en 2020 es van dur a terme dos cursos de formació.
Els serveis de Novaterra, que té com a objectiu la integració sociolaboral, s’ofereixen en Alcoi, Muro i Banyeres de Mariola, i també mitjançant cita prèvia o a demanda en altres ajuntaments de la Mancomunitat, en estreta col·laboració amb altres organismes i associacions, encara que a 2020 s’ha desenvolupat la major part del servei de forma telemàtica.