L’UPCCA Alcoià-Comtat participa, juntament amb les Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Comunitat Valenciana, en la campanya “Contagia’t de prevenció”. Es tracta d’una campanya llançada amb motiu del Dia internacional de lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, el 26 de juny.
Per a commemorar aquest 26 de juny de 2020, Dia Internacional de lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, la UPCCA de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat participa al costat de les diferents UPCCAS de la Comunitat Valenciana, en la campanya “Contagia’t de prevenció” per a informar la ciutadania de manera clara i pròxima de les implicacions i importància de la prevenció local.
La campanya “Contagia’t de Prevenció” inclou un vídeo realitzat de manera conjunta i amb un missatge unívoc: Les Unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives són els serveis professionals i acreditats per la Conselleria de Sanitat i Salut Pública per a informar, orientar i treballar amb les famílies, les escoles i les comunitats, fent costat especialment a la joventut, a fi de, en paraules del secretari general de l’ONU, Antonio Guterres: “previndre el consum de drogues i ajudar les noves generacions a portar una vida més sana i a triar el seu camí amb força i resiliència.”
Les UPCCAs, realitzen una intensa i variada labor en els àmbits educatiu, sanitari, social i comunitari. Des de diferents perfils professionals i a diferents nivells de prevenció. Desenvolupant i coordinant plans municipals de drogues i altres actuacions de manera transversal i amb un nexe comú: reduir o evitar l’ús i/o abús de drogues i altres conductes addictives, així com promoure hàbits de vida saludables. La diversitat, transversalitat i amplitud de les seues funcions i actuacions són una fortalesa indiscutible d’aquests serveis. I desitgen, en definitiva, continuar sent l’instrument per a promoure que la població es Contagie de Prevenció i entre tots/as evitem problemes de salut relacionats amb les addiccions.
El Dia Internacional de lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues es commemora a proposta de l’ONU amb l’objectiu de reforçar l’acció i la cooperació per a aconseguir una societat lliure del consum de drogues. És una oportunitat per a conscienciar sobre la importància de la prevenció local en conductes addictives visibilitzant la tasca que realitzen les Unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de la Comunitat Valenciana com a actius clau de la salut local, al costat de les famílies, les escoles i les comunitats en la lluita contra les addiccions. La Comunitat Valenciana compta amb 86 UPCCA, que sumen més de 100 professionals experts en prevenció de conductes addictives.
La campanya de l’ONU d’aquest any 2020, es desenvolupa sota el lema “MILLOR CONEIXEMENT PER A UNA MILLOR CURA” fent referència al fet que el consum de drogues sempre ha estat mediat per informació errònia, un inconvenient per poder abordar el problema. Les UPCCAs DE LA COMUNITAT VALENCIANA, com a serveis locals competents per al desenvolupament d’actuacions encaminades a eliminar o modificar els factors de risc associats al consum de drogues o altres conductes addictives, treballen activament per a dotar d’informació efectiva a la població sobre els riscos del consum de drogues i el desenvolupament de conductes addictives. I per a generar capacitats i destreses que permeta a les persones ser reflexives i actuar en benefici de la seua pròpia salut. En aquest sentit totes les UPCCAs recolzen plenament la commemoració d’aquest dia i apliquen de manera real i efectiva el lema de l’ONU seleccionat per a enguany; realitzant l’esforç quotidià des de les diferents institucions, en les seues competències, per a aconseguir els objectius que representen.
Per a contactar amb la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat es pot fer mitjançant el telèfon 695 51 15 72 o en el correu electrònic upcca@lamancomunitat.org. El servei, de caràcter itinerant, i que a partir de juliol iniciarà de nou l’atenció presencial després de la COVID-19, es presta de la següent manera:
- Cocentaina: De l’1 al 7 de cada mes en la Casa de la Joventut.
- Banyeres de Mariola: Del 8 al 14 de cada mes en el Casal de la Joventut.
- Muro d’Alcoi: Del 15 al 21 de cada mes en la Plaça Matzem.
- Agres, Alcoleja, Alcosser de Planes, Alfafara, l’Alqueria d’Asnar, Benasau, Beniarrés, Benimarfull, Gaianes, Gorga, l’Orxa, Millena i Penàguila: Del 22 al 30 ó 31 de cada mes. De forma itinerant i baix demanda.