La Fundació Novaterra, que opera en les comarques mitjançant un conveni amb la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, va aconseguir 97 insercions laborals de persones amb dificultats per a trobar una ocupació en 2019. Es tracta d’un augment considerable respecte als resultats de 2018, quan es va inserir laboralment a més de 50 persones.
El balanç de 2019 s’ha presentat hui en una roda de premsa amb representants de Novaterra – el President d´honor Francisco Cobacho i la orientadora Ana Valls – i de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat – el President Blas Calbo i el Gerent Arnaldo Dueñas –. El President de la Mancomunitat ha mostrat la seua satisfacció per l’evolució del servei, mentre que el Francisco Cobacho ha volgut destacar “la importància de l’arrelament del projecte en el territori”. Un dels objectius de Novaterra és, d’acord amb Cobacho, “que el projecte siga comprensible i arribe a la societat civil” i ha agraït l’acompanyament de la Mancomunitat.
El servei va atendre a un total de 229 persones al llarg de l’any. El perfil predominant de persones ateses és de dones majors de 45 anys aturades de llarga durada i homes entre 30 i 45 anys en situació de dificultat per a conseguir un treball amb perfils diversos. Pel que fa a la nacionalitat de les persones ateses, més d’un 81% són de nacionalitat espanyola.
En aquest sentit, Arnaldo Dueñas, ha destacat la complexitat de la tasca que desenvolupa la Fundació Novaterra: “considerem que és un servei fonamental i els donem l’enhorabona pels bons resultats que estan obtenint gràcies al seu treball”. La orientadora Ana Valls, per la seua part, parla del costat més humà del servei: “nosaltres fem un acompanyament perquè les persones entenguen que poden trobar un treball” però també destaca que “un lloc de treball és un primer pas però no soluciona la situació d’aquestes persones, sinó que hem de treballar conjuntament amb diferents organismes”.
Novaterra ofereix diferents itineraris per a assessorar, formar i millorar l’ocupabilitat de les persones. En 2019, es van dur a terme un total de 793 accions, entre les quals destaquen 363 cites amb les orientadores i 44 tallers. L’atenció als usuaris i usuàries del servei consisteix a realitzar atencions individualitzades, proporcionar informació sobre com buscar treball, fer seguiments i realitzar accions formatives, com tallers d’entrevistes, xarxes socials o d’empoderament i millora de l’autoestima.
A més, per tal de promoure la contractació d’aquest perfil de persones, Novaterra contacta amb empreses de les comarques perquè coneguen la seua tasca i contracten a persones que necessiten una oportunitat. En 2019 es va contactar amb 93 empreses i Ana Valls ha volgut agrair la seua col·laboració: “és important que les empreses ens coneguen i ens tinguen com a un recurs a l’hora de fer noves contractacions.”.
Els serveis de la Fundació, que té com a objectiu la integració sociolaboral, s’ofereixen en Alcoi, Muro i Banyeres de Mariola, en estreta col·laboració amb altres organismes i associacions.