La MAC convoca el I Concurs de Memòria Històrica de l’Alcoià i el Comtat ‘No Oblidem’
-
Els treballs que es podran presentar abarquen des de formats audiovisuals, passant per obres plàstiques, fins a treballs escrits de divers tipus
La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat ha presentat aquest matí el I Concurs de Memòria Històrica d’aquestes comarques sota el nom ‘No Oblidem’. Aquesta nova iniciativa de l’entitat supraminicipal ha estat junt amb la col·laboració del Fòrum de Memòria Històrica i Democràtica del Comtat. El projecte està obert a tots els públics, per una banda, es contempla una categoria enfocada als instituts, perquè puguen participar i treballar en les seues obres en col·laboració amb els docents, a més de la possibilitat d’aprofundir en el contingut de la matèria. Així mateix, el públic en general també podrà participar, doncs comptarà amb una categoria específica.
Segons el gerent de la MAC, Josep Albert, “aquests premis són pioners en el reconeixement i la difusió de la memòria democràtica. Amb aquesta iniciativa aconseguim implicar i donar suport a col·lectius com l’alumnat de Secundària i Batxillerat i a totes aquelles persones interessades en fer difusió d’aquest període històric”.
Per altra banda, el membre del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica (FMHiD) a Cocentaina, Diego Fernández, ha donat les gràcies a la Mancomunitat “per fer un projecte que rumiàvem des de feia temps”.
En la roda de premsa també ha intervingut la regidora de Memòria Històrica de Cocentaina, Irene Barrachina, qui ha afirmat que en aquests premis “són molt adients els noms triats. En el cas del Premi Francesc Jover, es fa un homenatge a una persona molt rellevant que investiga cada dia”. Pel que fa al Premi Les Rapades “també és important donar visibilitat a eixes dones que van patir una humiliació constant”, ha afegit.
En el cas d’Elionor Ortolà, professora i membre de la Coordinadora pel Valencià, ha recolzat “este projecte tan interessant, donat que és una manera de què els joves es comprometen amb la història i la llengua”.
Finalment, durant el torn del membre del CAHEA, Joan Manuel Vicens, qui ha explicat que “el CAHEA treballa sobre estos temes des de fa anys, motiu pel qual donem suport a aquesta iniciativa”.
Respecte als treballs que es poden presentar es contempla una gran varietat de formats que s’adapten a cadascuna de les habilitats dels concursants. Per una banda, el Premi Francesc Jover abasta tots els treballs d’àmbit escrit, com ara assajos o obra literària, mentre que el Premi Les Rapades atorgarà el guardó als projectes audiovisuals i obres plàstiques.
Pel que fa als guardons, aquests estaran dotats econòmicament amb 600 euros per a cadascuna de les categories i modalitats, és a dir, hi haurà quatre dotacions econòmiques: 600 euros per al treball guanyador de la categoria Secundària-Batxillerat i 600 euros per a la categoria del públic en general, ambdós emmarcats dins del Premi Francesc Jover. Per altra banda, respecte al Premi Les Rapades, també hi haurà un guardó de 600 euros en la categoria Secundària-Batxillerat i 600 euros per a la categoria del públic en general.
Aquesta iniciativa té com a objectiu visibilitzar el període històric que compren entre la dictadura de Primo de Rivera i fins al final de la Transició, inclosa aquesta. Per tant, serà també un dels criteris que tindrà en compte el jurat, així com la seua rellevància per a la memòria col·lectiva i social o la qualitat del treball en la seua modalitat.
Tots els treballs, que s’hauran de presentar a través de la Seu Electrònica de la Mancomunitat entre l’1 de gener de 2025 i el 30 de juny del mateix any, seran estudiats per un jurat que estarà compost per set membres que representaran a entitats i professionals de tots els àmbits implicats.