ALCOI
Alcoi és el més gran, en habitants i superfície, dels municipis de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat. S’ubica entre dos parcs naturals, la Serra de Mariola i el Carrascar de la Font Roja. La seua particular orografia fa que els ponts siguen un dels elements més característics del municipi.
En el seu terme es troben diferents jaciments, testimoni de la seua vasta història. Entre els més coneguts es troben la Sarga, la Mola de Serelles o la Serreta.
Encara que el cultiu de secà és l’activitat més comuna en la majoria de municipis de la comarca, la història d’Alcoi està marcada per la Revolució Industrial i la producció tèxtil, la metalurgia i el paper. D’aquesta època d’esplendor industrial es conserven trets culturals i patrimonials. Bona mostra són l’arquitectura modernista, els llibrets de paper de fumar i l’arquitectura industrial. A més, destaquen elements d’enginyeria que permetien aprofitar els rius per tal de generar energia hidràulica.
Les festes més conegudes en Alcoi són els Moros i Cristians en honor a Sant Jordi, celebrades normalment a finals d’abril. També és reconegut el Nadal, amb la Cavalcada dels Reis d’Orient, considerada la més antiga d’Espanya, ja que data de 1885.
Dins la seua gastronomia trobem l’olleta, la pericana, les bajoques farcides o les peladilles.