Banyeres

Banyeres de Mariola és un dels pobles que està al voltant del Parc Natural de la Serra Mariola. S’ubica al nord de la província d’Alacant i en la comarca de l’Alcoià.

El seu terme presenta un terreny molt abrupte. Destaquen les cotes de l’Alt de la Barcella (1.210 metres) i la Penya la Blasca (1.119 metres).

L’origen de Banyeres de Mariola, com també el seu castell,és musulmà i es remunta a la primeria del segle XIII, a causa del domini dels almohades.  En 1248 el castell i vil.les de Banyeres i Serrella, van ser conquistats pel mateix Jaume I.

Durant el segle XIX i degut al procés d’industrialització, la vil.la va augmentar el nombre d’habitants considerablement, gràcies a l’expansió agrícola i els molins paperers. Durant el segle XX la indústria paperera va entrar en retrocés, essent substituïda per la indústria tèxtil.

Banyeres destaca per la seva varietat gastronòmica. Entre els plats típics podem trobar: arròs caldós, bajoques farcides, olla de penques, borra, etc.

L’apartat del dolç és també molt significatiu amb els exquisits mantecaos, rollets d’ametla, rollets d’anís i pastissos de moniato.

Per a conèixer tota la informació relativa a Banyeres de Mariola podeu clicar en la Plana Oficial de l’Ajuntament de Banyeres de Mariola en www.portademariola.com

Guardar